Historiek

In 1488 werd te Gent de Sint-Antoniusgilde der haakbusschieters of kolveniers opgericht. Hun eerste oefenterrein aan de Ekkergemsevest ruilden ze op 9 juli 1532 in voor een nieuw terrein 'ten Vogelenzang'. Hun thuishaven kreeg vanaf dat jaar de naam Sint-Antoniushof.

Er werden nieuwe gildegebouwen opgetrokken waarin ze in 1641 hun intrek namen. Op initiatief van enkele Gentenaars, onder wie bisschop Van Eersel, werd het gebouw in 1777 omgevormd tot armenhospitaal : het oudmannekenshuys.

Ongetwijfeld bestond er in het Sint-Antoniushof van bij de oprichting van het bejaardentehuis een kapel. In 1810 werd J.H. Schoorman benoemd tot pastoor van het hof. Hij liet in 1822 een nieuwe kapel bouwen, toegewijd aan Sint-Vincentius a Paulo. In 1843 werd hij opgevolgd door Idesbald Emmanuel Helias d'Huddeghem. Deze werd de grote weldoener en van de zusters, en van het Sint-Antoniushof. Hij liet de kapel aankleden: een hoofdaltaar in neobarok met beelden van Sint-Vincentius a Paulo, Sint Idesbaldus en Sint Jozef (door Jules Van Biesbroeck), met beelden van Onze Lieve Vrouw en Sint Jan (door Franck) en liet glasramen plaatse waarin vooral het raam met de afbeelding van het begijntje Theresia Verhaeghen aandacht verdient. Opvallend waren verder de monumentale preekstoel uit 1844 met afbeeldingen van de Heilige Familie, Dint Antonius en Sint-Vincentius a Paulo, en, het orgel (door Van Denter). In 1911 werd door de Gentse firma Serck naar de plannen van Modest De Noyette een nieuw doksaal gebouwd en werd het orgel van Van Denter vervangen door een nieuw instrument.

[Johan Decavele]


Voor Open Monumentendag 2014 maakte AVS een reportage over de Cultuurkapel: Mijn Huis Mooi Huis van 13 september 2014.